Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A Móricz-ház, amiben nem is Móriczék laktak

A Móricz-ház, amiben nem is Móriczék laktak

Nemrég egy munka révén jártam Tokaj és Szerencs környékén. A két város között található Prügyről keveset hallani, pedig itt töltötte gyermekkora egy részét Móricz Zsigmond. A faluval kapcsolatos élmények jelennek meg többek között a Légy jó mindhalálig című regényében is. 

Prügy nevezetessége az 1897-ben épült tájház, melynek helyén állt a Móricz család által egykor lakott (1885-1892) parasztház.

Móricz Zsigmond 1879-ben Tiszacsécsén született, majd Túristvándiba költöztek, és onnan kerültek Prügyre. Édesapja Móricz Bálint itt napszámosként tartotta el hét gyermekét és mindet iskolába tudta járatni, ami abban az időben nem volt semmi. Móricz Zsigmond gyermekkorát töltötte Prügyön 1887-1892 között. 

Az apró, háromosztatú lakóház valójában nem volt Móricz Bálint családjának hajléka. Az 1880-as évek végén e ház elődjében laktak, ám a nekik otthont adó épület 1891 decemberében leégett. 

A prügyi tájházról, "Móricz-házról" itt olvashat bővebben és, ha arra járnak mindenképpen érdemes megnézni a szépen felújított és karbantartott tájházat.

Fotó, szöveg: Bíró Mátyás
Forrás: Wikipédia, prugy.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: móriczház tájház prügy