Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ahány ház, annyi szokás - A húsvéti tojás eredete és tojásfestési technikák

Surowiak Zsófi
2021. 04. 01. 11:51:45
Ahány ház, annyi szokás - A húsvéti tojás eredete és tojásfestési technikák

A minap több ízben is szembejött velem, hogy “Hogyan fessünk tojást házilag”, de lévén, hogy kisfiam van, így az utóbbi időben ez a kreatív elfoglaltság eléggé a háttérbe szorult. Na de nem most! Három hét karantén után, ég bennem a vágy az alkotásra, ezért bevezetem gyerekkorom kedvenc elfoglaltságába, a tojásfestés világába. Nemsokára itt a Húsvét, itt az idő lélekben is felkészülni erre a gyönyörű tavaszi, családi és egyházi ünnepre! 

Nálunk az úgy szokás, hogyha közeleg valami ünnep, vagy neves esemény, előtte egy kis történelmi betekintést kapnak a gyerekek, játékosan persze, képekkel és legendákkal ötvözve. Ezt a hagyományt még a nagyapám kezdte, aztán anyukám folytatta, most meg én vagyok soron. Szóval így alakult, hogy meséltem Ostara germán istennő különleges madaráról, ami színes tojásokat tojt. Egy nap az istennő a gyerekek szórakoztatására nyúllá változtatta a madarat, azóta tojnak a nyulak színes tojásokat.


Forrás: i1.wp.com

A tojásnak már az ősidőktől fogva nagy jelentőséget tulajdonítottak és termékenységi szimbólumként tartották számon. De azt is elmeséltem, hogy Kínában már több ezer évvel ezelőtt is pirosra színezték a tojásokat, ami a jószerencse és a boldogság jelképe azóta is. Az ókori Egyiptomban és Róma területén a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott ünnepségek egyik kiemelkedő étele a tojás volt, ami az újjáéledő természetet szimbolizálta. 

A kereszténység elterjedésével a tojásnak már más jelentést is tulajdonítottak. A piros színű tojást, azaz a sírjából feltámadó Krisztus alakjával azonosították. Nem véletlenül, hisz a piros szín, a színszimbolikában a vérrel párosul. 


Forrás: maszol.ro

Az első írásos emlékek a témában Anonymus idejéből (itt persze egy kicsit elkalandoztam a mesélésben, mert az érdeklődő kisfiam megkérdezte, hogy ki volt az az Anonymus...), a 13. századból maradtak ránk. Először 1615-ben, Strassburgban említik a húsvéti tojásokat. Ezek eredetileg egyszínűek voltak. Nyugat-Európában a leginkább elterjedt szín a piros, Kelet-Európában pedig az arany volt és csak a 17. században kezdték többszínűvé festeni, illetve különféle mintákkal ellátni a tojásokat. 

A leggyakoribb technikák a tojás díszítésre: az írott tojás, a karcolt tojás és a berzselt tojás (levélrátétes). Sok helyen a mai napig nagy igyekeznek megőrizni az egyes tájegységekre jellemző díszítési motívumokat. Egy lengyel lány oldalán igazán különleges darabokat lehet felfedezni: https://www.instagram.com/handpaintedeggs/?hl=hu 


Forrás: Instagram/handpaintedeggs

Dehát amennyi ház, annyi szokás! A teljesség igénye nélkül, íme néhány trükk és tipp, hogy mivel érdemes színezni a tojás héját @botanika ajánlásával:

Jókainé Gombosi Beatrix tojásfestő népi iparművész mester a berzseléses tojásfestés rejtelmeibe vezeti be a nézőket ezen a videón:
https://www.youtube.com/watch?v=Af-M0jHmoRc


Forrás: Youtube/Hagyományok Háza

Kellemes családi tojásfestést és áldott húsvétot kívánunk mindenkinek.
Falusi Portékák csapata

A cikk szerzője: Surowiak Zsófi
kézműves ékszerkészítő, művészettörténész, a Piliscsabai Kézművesek Közössége egyesület vezetője
Facebook oldal: https://www.facebook.com/tannerson.company
Zsófiról és webboltunkban is kapható ékszereiről partnereinket bemutató oldalunkon olvashatnak.

Tartalomhoz tartozó címkék: húsvét surowiak zsófi tojásfestés