Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Akik fénnyel festenek

Simon Kata üvegfestő műhelyében tradicionális üvegfestéssel, ólom- és Tiffany-üveg készítéssel, restaurálással, valamint modern, hajlított üvegek kivitelezésével foglalkozik. Kata az utóbbi pár évben gyönyörű, összetéveszthetetlen stílusú üvegékszerekkel is bővítette repertoárját. Két fajta virágos ékszer szettje, üvegképei, gyűrűi, és madaras függődíszei csak a Falusi Portékákon kapható. 

Mesélj a kezdetekről, milyen üvegcsodákat készítesz elsősorban?

Műhelyemet lassan 20 éve nyitottam meg Táton. Tradícionális üvegfestéssel, ólom- és tiffanyüveg készítéssel, restaurálással, olvasztott (fusing) üvegek, valamint olvasztott üvegékszerek készítésével foglalkozom. 

Mi volt az első élményed, ami az üvegfestés felé terelt?
Gyerekkorom óta csodálkozva néztem a színes templomüvegeket, aztán az iskolás éveim alatt a budapesti bérházak régi színes üvegeit. Tizenkét éves lehettem, mikor édesapámat vártam a dorogi templom melletti parkolóban. Emlékszem, hogy nézegettem felfelé a templom üvegeire. Láttam rajta a lyukakat, töréseket és az járt a fejemben, vajon készít-e még valaki ilyen üvegeket? 

Kicsit később közelebbi kapcsolatba is kerültél az említett templom üvegablakaival...
Igen, huszonöt év múltán ugyanezeket a gyönyörű festett ólomüveg ablakokat én restaurálhattam, általam újulhattak meg, tűntek el a lyukak, repedések, amiket gyerekként nézegettem. El sem tudom mondani az érzést, amikor az ablakok kiszedésénél, fent az állványon végigsimítottam őket…Sőt készíthettem egy új festett ólomüveg ablakot is a már megújultak mellé, melyet Veszely Ferenc festőművész tervezett. Hálás vagyok a sorsnak ezért. 

Családi kötődésed is van a szakmádhoz?
Nagyszüleim a tokodi Üveggyárban dolgoztak. A nagypapám egy-egy üvegolvasztó kemence szétszedésénél hozott haza, nekünk, unokáknak öklömnyi üvegtömböket, amit a kemence faláról vertek le. Emlékszem, milyen gyönyörűnek láttam őket. Ezek voltak a kincseim. Nemrégen a barátnőmnél láttam meg ilyen üvegtömböket. Mondanom sem kell, hogy a fele átvándorolt a műhelyembe…

Milyen technológiákat szeretsz alkalmazni leginkább?
Nem tudom megmondani, melyik technika áll a legközelebb a szívemhez. Az újonnan készítendő üvegeket szeretem, mert ott több lehetőség van a tervezésre, a színek összehangolására. Valóban úgy van, ahogy Róth Miksa mondta, hogy az üvegfestők fénnyel festenek. Minden napszakban mást és mást mutat a kép, ahogy a fényviszonyok változnak. Ezáltal egy üvegkép mindig él, változik. 
Szeretem, ahogy egy rideg, törékeny anyagból, olvasztásnál milyen gyönyörű felületeket, struktúrákat lehet létrehozni és milyen sokat lehet kísérletezni vele.
A restaurálásnál pedig imádom, hogy az üvegekben benne van a múlt, a régi mesterek lelke, tudása, a törések, sérülések egy-egy emléket őriznek. Rengeteget lehet tanulni belőlük.

És mi a helyzet a legújabb termékeiddel, az ékszerekkel?
Az ékszerek szerelem a szerelemben. Szeretem a szabadságot, ahogy készítem, szeretem simogatni a felületüket, a színek játékát. Készítésüknél rendkívül fontosnak tartom, hogy ékszereimet csak antiallergén orvosi acél szerelékkel lássam el.

Mit szeretsz leginkább a hivatásodban?

Igen szerencsésnek mondhatom magam, hogy olyan munkát végzek minden nap, melyet nem érzek annak. 
Két szép gyermek édesanyja vagyok és nagy örömmel tölt el, hogy mindketten szeretnek rajzolni, kézműveskedni és örömömre a műhelyemben sertepertélni.

Mi motivált leginkább abban, hogy csatlakozz a Falusi Portékák kézműves partnereinek csapatához?
Szeretem a minőséget a szépséget, a természetességet. Tetszik a Falusi Portékák filozófiája, örülök, hogy csatlakozhattam, ezáltal színesíthetem a termékpalettámat. Új formákat, új színeket, új témákat hoz az életembe.

Az interjút készítette: Bíró Mátyás
A fotókat köszönjük Simon Kata üvegfestő művésznek.

Simon Kata üvegfestő Facebook oldala itt, míg weboldala itt érhető el. 

Blogunk többi cikke itt olvasható.