További információ a termékről
Így használd a kuktát! Érdemes megnézni az alábbi videót!
Használata:
A kukta egy jó minőségű fémből (pl. nemesacél) készült, vastag falú, szorosan lezárható főzőedény. A kuktában lévő ételek a nagyon magas hőfokú (legalább 120 °C) gőzben párolódnak és főnek meg.
Öntsünk folyadékot a kuktába! A kuktába annak függvényében öntsünk megfelelő mennyiségű folyadékot, hogy mit szeretnénk benne elkészíteni. Zöldségek párolásához elegendő 1,5 dl víz, egy sonka megfőzéséhez azonban már a kukta kétharmadáig kell vizet töltenünk. Azonban fontos, hogy ennél több folyadék ne legyen a fazékban!
Ellenőrizzük le, hogy jól záródik-e a fedő! Mielőtt a tűzhelyre tennénk a kuktát, nézzük meg, hogy pontosan és szorosan illeszkedik-e és záródik-e a kukta lezárható teteje, nincs-e meglazulva, megrongálódva a tömítő gumigyűrű. A legmagasabb hőfokra kapcsolt tűzhelyre tegyük, hiszen így a kukta nagyon gyorsan fel tud melegedni, a benne lévő víz pedig villámgyorsan forrni kezd. A forrás kezdetét a jellegzetes „kuktahang”, azaz a sípolás jelzi. A folyamatos gőzfúvás, sípolás felesleges túlfűtést jelez, tehát a sípolást meghallva tegyük takarékra a tűzhelyet! A jelző sípolás után a takarékra tett tűzön kiválóan megfő az étel.
Mivel a kuktában hatalmas gőznyomás uralkodik, ezért amikor elkészült az étel, ne próbáljuk meg kinyitni a kuktát, maximum a szelepnél engedjük ki a gőzt. Az égési sérülések elkerülése érdekében inkább húzzuk le a kuktát a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni! A visszahűlés következtében a kuktában lévő nyomás is csökkenni kezd, és az edény teteje magától ki fog nyílni. A lehűlést úgy gyorsíthatjuk, ha hideg vízbe állítjuk a kuktát.
További részletek a dobozban található használati útmutatóban olvashatsz!