Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hétrétország, Mesterségek Ünnepe, Bököz - Nyár végi folklór fesztivál ajánló


A vírushelyzet miatt idén jóval kevesebb szabadtéri folklór fesztivál lesz itthon is, de azért így is megtartanak néhányat, amelyekre érdemes ellátogatni. Aki az Őrségig utazik, Hétrétországban töltődhet fel kilenc napon át, de a fővárosiak sem maradnak népi kulturális fesztivál nélkül, őket idén is várja a várban a Mesterségek Ünnepe. Szeptember elején pedig érdemes ellátogatni a messzi Ormánságba, ahol idén immáron ötödik alkalommal rendezik meg a Böközi fesztivált. 


HÉTRÉTORSZÁG – A SZEREK ÉS PORTÁK KÖZTIVÁLJA - 2020. augusztus 15-23.A fesztivál tíz napon át várja az érdeklődőket mintegy 20 őrségi település 50 helyszínén. A képzeletbeli ország fővárosa erre a 9 napra Őriszentpéter. Nyitott porták (Maráci Merengő, Eszti falusi vendégasztala, Művészkuckó, számos fazekasműhely), közösségi asztalok, nyíltszívű emberek, kézműves műhelyek, állattartó gazdaságok, táncházak, koncertek, színházi előadások, filmvetítések várják többek között az érdeklődőket. És csend, és nyugalom, kis falvak, templomok, zöld domboldalak, zakatoló gőzmalmok, falusi ételek íze és illata. Barátságok, nyitottság, szívélyes emberek...


Kiemelt programok: Szabó Balázs Bandája, Szirtes Folk Band, Kaukázus, Ivan and the Parazol, Zabolátlan Lovaim koncertek. 

Bővebb információ: hetretorszag.hu


Mesterségek Ünnepe

Rendhagyó módon rendezik meg idén a Mesterségek Ünnepét augusztusban és szeptemberben. A járványügyi korlátozások betartása mellett ötszáz főig fogadják az érdeklődőket a Budavári Palota Oroszlános udvarában augusztus 20. és 23. között. Fellép többek között a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes, Pál István Szalonna és bandája, megrendezik a „folkTREND!” divatbemutatót, az Örökség Egyesület és a FolKid Fesztivál gáláját. Idén a kézműves programok vidékre költöznek, országszerte hét helyszínen rendeznek kézműves bemutatót és vásárt augusztusban és szeptemberben. Programok lesznek Debrecenben, Békéscsabán, Kisgyőrben, Mezőkövesden, Miskolcon, Székesfehérvárott és Zalaegerszegen.


A Mesterségek Ünnepe idei kiemelt témája a fejrevaló viseletek. Ehhez kapcsolódóan a rendezvényt szervező Népművészeti Egyesületek Szövetsége pályázatot írt ki népi kézművesek és dizájnerek számára. A felhívásra közel 60 alkotás érkezett, a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt pályamunkákból kiállítást rendeznek. A díjátadóval egybekötött megnyitót augusztus 21-én 17 órakor tartják a Hagyományok Házában, ahol a tárlat szeptember 6-ig lesz megtekinthető.

A Mesterségek Ünnepe hagyományosan a családok fesztiválja. Néhány program a Hagyományok Háza előtti Corvin téren a Nagyvárosi Folkudvar rendezvény keretében valósul meg. A négy nap alatt kézműveskedés, aprók tánca szórakoztatja a legkisebbeket. Minden délután gyerekkoncert csendül fel, Bognár Szilvia, Szalóki Ági, Paár Julcsi és az interaktív zenés meseelőadásairól híres BaHorKa társulat előadásában. Esténként a Corvin téri kisszínpadon nép- és világzenei koncertek, éjszakába nyúlóan táncház várja a népzene és néptánc szerelmeseit.

Bővebb információ: www.mestersegekunnepe.hu

 

Bőköz Fesztivál az Ormánságban

A nemzeti összetartozás, a népi kultúra és a hagyományőrzés jegyében 4 ormánsági faluban, 37 helyszínen, 100 programmal rendezik meg idén az V. Bőköz Fesztivált szeptember 3. és 6. között. A négy település. Drávacsehi, Kémes, Szaporce és Tésenfa. Hozzájuk csatlakozik a Duna–Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközpont. 


A trianoni évfordulóra emlékezve, a nemzeti összetartozás jegyében érkeznek idén a fesztiválra határon túlról főként népzenei és néptáncos művészeti fellépők. 

A kémesi nagyszínpadon fellép a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes, Szabó Balázs és bandája, a Fordulj Kispej Lovam Táncegyüttes, a Cimbaliband, a Pannon Cigányzenekar. A folk műfajon kívül érkezik Kalapács József és Rudán Joe vezetésével az Atilla Fiai Társulat. A szaporcai Bőköz, illetve Hétöles-tó színpadon többek között zenél a Kollmann Gábor Band kiegészülve Wolf Katival és Urbán Orsival. Tésenfán Pál Zsolti Jazz- és Kultúrkertjében Vastag Tamás szvingkoncertje látható, de fellép többek között a Grappa Jazz és a Varga Gábor Jazz Trió. 

 

A fesztivál alatt számtalan program várja négy településen az érdeklődőket. NépmesePont, Versmondó Szalon, táncház, prímásverseny, kirakodóvásár, helyi értékek és mesterségek bemutatója is szerepel az esemény gazdag kínálatában. Különböző színházi előadásokkal, estekkel megidézik Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Szendrey Júlia, Arany János, Rejtő Jenő, Márai Sándor és Hamvas Béla szellemiségét.

Bővebb információ: https://www.facebook.com/bokozfeszt/

Forrás, fotók: origo.hu, kultura.hu, programturizmus.hu, hetretorszag.hu, mestersegekunnepe.hu, funzine.hu
Szerkesztette: Bíró Mátyás, Falusi Portékák