Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Meghatározó volt a vidék szerepe az '56-os forradalomban


A kommunikációs (újságírás) szak mellett történelem szakon végeztem a 2000-es évek elején a Pázmányon. Szakdolgozatomban, mely az Elfeledett vidék címet viseli, a pétervásárai járás '56-os történetét kutattam levéltári források alapján. Témavezetőm az '56-os forradalom legismertebb kutatója és történésze, M. Kiss Sándor volt, ezennel is köszönöm a segítségét. 

Édesapám a Pétervásárához közeli Egerbocson született, gyermek- és fiatalkoromban sok időt töltöttem ott, és ma is sok barátom és rokonom él a településen, innen a fő motiváció. Nagyapám, nagymamám is mesélt azokról az időkről, nagyapám is ott volt az eseményeknél (aki ismerte, nem csodálkozik:)), és pár hónapig a Dunántúlon, rokonoknál kellett meghúznia magát.


Forrás: nkp.hu

A levéltári munkában sokat segített anno Cseh Zita, aki a heves-megyei '56-os események kutatója, több munka is kötődik a nevéhez, akit a téma érdekel itt tud bővebben olvasni a heves megyei eseményekről (Az 1956-os forradalom és megtorlás Heves megyei dokumentumai - A Heves Megyei Levéltár forráskiadványai 12. (Eger, 2006). Összeállította, a bevezetést, az időrendi táblázatot és a jegyzeteket készítette CSEH ZITA).

A forradalom vidéki eseményeiről, más megyék történéseiről pedig A vidék forradalma, 1956. I.-II. kötetekben lehet tájékozódni, melyet Szakolczai Attila és Á. Varga László szerkesztett. Az alábbi linkek az első kötetből lehet szemelvényeket olvasni. 

Az alábbiakban szakdolgozatom összefoglalóját olvashatják és néhány részletet pár környékbeli kistelepülés, így Egerbocs forradalmi eseményeiről is. Emlékezzünk 1956 vidéki hőseire is. 


Forrás: Fortepan/Spaarnestad Photo


Szerkesztés: Bíró Mátyás