Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

​Pedagógus pecsétek

Már főiskolás koromban vonzódtam a lenyomatokhoz, imádtam a linómetszetet, rézkarcot, litográfiát, de az egyszerű, gyerekekkel megvalósítható nyomatok is közel állnak a szívemhez, papírmetszet, krumplinyomat, ujjlenyomat. Török Szilvi, pecsétkészítő bemutatkozója. 

Év végi tanító nénis búcsúajándékon törtem a fejem... Mi lenne a leghasznosabb ajándék nekik, aminek egészen biztosan örülnének? Beugrott, a jutalmazó pecsét. Elkezdtem keresgélni neten és semmi ötletes, fantáziadús, újszerű pecséttel nem találkoztam, magam is meglepődtem milyen gyér a felhozatal. Akkor jöttem rá, hiszen én is meg tudom tervezni ezeket a pecséteket... Nosza, nekiláttam, az egyikük matematikát tanít, a másik tanító néni olvasást, írást. Készítettem egy számolós pecsétet és egy “Szépen olvastál!” feliratú pecsétet. Még stílusban is sikerült eltalálnom a két pedagógus ízlését, egyikük vagány, avantgárd rajzot kapott, a másik romantikus, virágos, mívesebb darabot.

Közzétettem, nézzétek mit tudok! Nagy tetszést aratott, kérdeztek, az árakról is, kiderült ez nagyon sok. A gyártási részt nem én csináltam, egy külsős cég. Először elkámpicsorodtam, azután kitaláltam, hogyan lehetne csökkenteni az árakat. Nagyon egyszerű, úgy, hogy mindent magad csinálsz, a fa fűrészelést, a facsiszolást, a lézergravírozást, a ragasztást, a figurák tervezését. Magad vagy a családod, nekem a férjem ebben a folyamatban igazi társam. Sok idő, sok munka, de elindultam és egyik ötletből jött a másik, számolós, olvasós, dorgálós, időjárásból kiindulós (felhős-napocskás játék), angol, német, idegen nyelvű pecsétek, amik játékosan üzennek a tanítványnak, logopédiai tematikájú pecsétek, és jöttek a felkérések, én pedig igyekszem eleget tenni ezeknek a kívánságoknak. 

Már főiskolás koromban vonzódtam a lenyomatokhoz, imádtam a linómetszetet, rézkarcot, litográfiát, de az egyszerű, gyerekekkel megvalósítható nyomatok is közel állnak a szívemhez, papírmetszet, krumplinyomat, ujjlenyomat. Sokkal finomabb, izgalmasabb felületet eredményeznek, mindegyik más a nyomás erősségének köszönhetően, bár ugyanaz a motívum, nincs két egyforma nyomat. 

Kétféle pecséteket készítek, “fapados” és “full extrás” darabokat. 

A “fapados” olcsóbb, egyszerűbb felépítésű, fakocka (általában bükk, nálam cseresznye) gravírozott guminyomat, úgynevezett “minimal art” vonal. Egy tintapárnába nyomás, majd papírra nyomás, minden egyes pecsételésnél tintapárnába nyomjuk az adott motívumot. 

A “full extrás” drágább, öntintás (pecsétpárna bele van építve a pecsétbe, kb. 150-200 nyomást bír, azután utántöltést igényel), cserélhető fejű, vagyis ha egy másik üzenetet szeretnénk küldeni a gyermeknek, leszedhető a fej és egy másik grafika tehető a helyébe. Lehet több színű, ha a grafikai anyag engedi. Tető védi a nyomatot a kiszáradástól, tehát önmagában egy retikül gyönyörű design eleme lehet. 

Rólam, földrajz-rajz szakon végeztem, pár év tanítás után rajzfilm stúdióban találtam munkát. Ott annyira megszerettem a rajzfilmes világot, hogy a mai napig animációs filmeket is készítek. Talán a legismertebb a Kolompos számára készült Én elmentem a vásárba című nóta. Több ismert zenekarnak készítettem klipet, Zagarnak, Quimbynek, Ghymesnek, Gryllus Vilmosnak, Halász Juditnak... Emellett gyermekkönyveket írok (Állatfa, Mesterfa, Színek könyve, Krumpli, papír, olló) nemrég jelent meg 5. könyvem. Anyukáknak írtam, de visszajelzésekből megtudtam, hogy a gyerekek is nagyon szeretik, így tulajdonképpen családi kisregény, a Paraputty, ami a mi családunkról szól. Négy gyermekünk van, akik folyton gondoskodnak a szórakoztatásunkról és eseménydússá teszik az életünket. 

Török Szilvi, pecsétkészítő

A Közhírré tétetik rovat további bejegyzései

Tartalomhoz tartozó címkék: pecsétkészítő Török Szilvi